Już tylko kilka dni dzieli nas od Świąt Wielkiejnocy. Oprócz porządków, zakupów i posiłków planujemy dekoracje stołu. To jeden z przyjemniejszych aspektów przedświątecznego zamieszania. Wielkanoc obchodzimy w tym roku późno, więc jest szansa na ozdobienie stołu kwitnącymi gałęziami drzew owocowych – esencją wiosny! Zapytałam trzy osoby z NAP: Krysię – stylistykę, Agatę – architektkę z biura projektowego NAP i Anię – szefową salonu na Mysiej, o ich sposoby na świąteczny stół.

Krysia: minimalizm i trochę staroci

Zastawa Lorek – z pracowni Barbary i Piotra Lorków

Stół musi być naturalny i minimalistyczny. Na starym, poplamionym farbą blacie rozkładam białą porcelanę. Nie używam obrusów. Motywem przewodnim są biel i zieleń. Biel porcelany, jajek zestawiona z zielenią rzeżuchy, trawy, gałązek. Pomiędzy talerzami rozkładam białe jajka, a na gałązkach wieszam wydmuszki. Nie lubię żółtych aranżacji świątecznych, wolę trzymać się bieli. Na stole znajdą miejsce stare metalowe formy do jajek z czekolady, czy forma do wypieku baranków. Zachęcam, żeby wybrać jeden dominujący kolor i prostotę – to zawsze działa!

Agata: biel i plamy koloru

Zastawa stołowa Reichenbach i Daterra

Drewnianego stołu nie przykrywam obrusem, używam lnianych serwetek i bieżnika. Trzymam się bieli i szarości. Dobrze, gdy stół stanowi neutralną bazę, na której układamy naczynia w jednym kolorze. Nawet jeśli naczynia nie pochodzą z jednego kompletu, starajmy się zachować konsekwencję kolorystyczną zastawy. W moim przypadku będą to białe naczynia, trochę zielonego bukszpanu i bazie. Na stole znajdą się też przepiórcze jajka w koszyczku i jaja malowane przez dzieci. Kolorowe, wyraziste jajka będą się świetnie komponowały na neutralnym tle. Słowa-klucze określające mój stół to: biel, rośliny, naturalne materiały – drewno i len.

Anna: mięta i babcine serwetki

Zastawa stołowa Jars, sztućce Cutipol, podkładki Linddna,młynki do soli i pieprzu Menu, obrus Libeco

Na lnianym, ciemnoturkusowym obrusie rozkładam serwetki zrobione na szydełku przez moją babcię, naczynia z białej porcelany i miętowe lniane serwetki. Na środku stołu stoi koszyk ze święconką. Jajka farbuję w łupinach cebuli i później wydrapuję wzory nożykiem. Robię to zwykle w nocy w Wielki Piątek i jeszcze przed Świętami obdarowuję przyjaciół. Stół ozdabiam zielenią – gałązkami bukszpanu i kwiatami. Wyjątkową ozdobą jest też mój kot Tośka, która wskakuje na stół i świętuje z nami. Mój stół to ciemna baza, stare serwetki, miętowe akcenty i biała porcelana.

Jakie są Wasze pomysły na świąteczny stół?

Do aranżacji stołów wykorzystaliśmy zastawę i dodatki dostępne w NAP: porcelana Lorek, Reichenbach, Jars, Daterra, młynki Menu, sztućce Cutipol, podkładki Linddna, obrus Libeco, serwetki Harmony