W tym roku wnętrza showroomu na Żoliborzu wypełniły prawdziwie świąteczne zapachy - miodu, gruszek i cynamonu! Zachęcamy Was do tego, aby przedświąteczny weekend spędzić na wspólnych rodzinnych wypiekach! Mamy nadzieję, że nasz przepis ułatwi Wam to zadanie! Ale ostrzegamy - po spróbowaniu kawałka tego ciasta, ma się apetyt na więcej!

Autorką przepisu na cynamonowe ciasto z gruszkami jest współpracująca z nami Anna Jezierska, założycielka małej, rodzinnej firmy kulinarnej Wspólny Stół. Dziękujemy Ani za podzielenie się z nami tym wyjątkowym przepisem! Smacznego!

Składniki:

400 g mąki pszennej
100 g miodu
100 g cukru
60 g melasy
180 ml mleka
100 ml oleju roślinnego
3 jajka
3 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Dodatkowo:

5 gruszek
3 szklanki wody
sok z jednej cytryny
5 goździków
50 g cukru

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny, goździkami i cukrem. Dodajemy obrane gruszki (gotujemy je w całości). Zmniejszamy ogień i gotujemy je przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i odsączamy.

W jednej misce łączymy mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej - miód, melasę, jajka, mleko i olej. Do składników mokrych dodajemy partiami składniki suche i mieszamy rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy (o średnicy ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i układamy gruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Pięknie podana inspiracja

Smak ciasta to nie wszystko! Pięknie podane zwiększy apetyt, będzie wyróżniać się na świątecznym stole, a każdy kawałek może wyglądać jak małe dzieło sztuki. Dobre jedzenie zawsze idzie w parze z ceramiką i stołowymi dodatkami, które zachwycają. My postawiliśmy w tym roku na szlachetną biel ceramiki i złote dodatki - pięknie komponują się z naturalną barwą miodu i gruszek.