Mój koszyk
0 produktów
Składniki:
(na 2 porcje):
2 łyżeczki herbaty rooibos
2 łyżeczki suszonych owoców żurawiny
½ jabłka, 1 laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu
ew. miód wrzosowy
Przygotowanie:
Herbatę, żurawinę, jabłko pokrojone w cienkie plasterki (zostawić kilka do dodania później), cynamon i anyż umieścić w dzbanku i zalać gorącą wodą (ok. 0,5 l). Przykryć i parzyć przez 5-6 minut. Napar przecedzić, dodać plasterki jabłka, a jeśli mamy ochotę na słodszą wersję, dosłodzić miodem wrzosowym.
Składniki:
(na 2 porcje)
2 łyżeczki liściastej czarnej herbaty
¼ laski wanilii, ½ łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu i 4 ziarna zielonego kardamonu
2 plastry świeżej pomarańczy
ew. miód wielokwiatowy
Przygotowanie:
Wanilię, pieprz i kardamon rozetrzeć lekko w moździerzu. Przyprawy, herbatę i plaster pomarańczy (drugi zostawić do dodania później) umieścić w dzbanku i zalać wrzącą wodą (ok. 0,5 l). Przykryć i parzyć przez 5 minut. Napar przecedzić, dodać plaster pomarańczy, a jeśli mamy ochotę na słodszą wersję, dosłodzić miodem wielokwiatowym.
Składniki:
(na 2 porcje)
ok. 5 cm kawałek korzenia imbiru i kurkumy
2 owoce pigwowca lub 1 owoc pigwy
gałązka rozmarynu
miód lipowy
Przygotowanie:
Imbir, kurkumę (uwaga na jej mocne barwienie!) i pigwę (lub pigwowca) pokroić w cienkie plasterki i umieścić w dzbanku wraz z gałązką rozmarynu. Zalać ok. 0,5 l wrzącej wody, przykryć i parzyć przez 10 minut. Napar przecedzić i dosłodzić miodem np. lipowym.
*miód dodajemy tutaj głównie dla walorów smakowych, jeśli chcielibyśmy zachować w pełni jego prozdrowotne właściwości należy pamiętać aby napój, do którego go dodajemy, nie przekraczał temperatury 40 stopni C.
Autorką przepisu jest współpracująca z nami Ania Jezierska, założycielka Wspólnego Stołu, której przepisy goszczą w naszym showroomie przez cały rok! Dziękujemy!
Zapisz produkty na liście życzeń, aby kupić je później lub udostępnij znajomym