Mój koszyk
0 produktów
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić w drobne kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i połowę wody. Zamieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Pod koniec gotowania dodać kwiaty hibiskusa (gotować jeszcze przez minutę). Pozostawić do ostudzenia, następnie przecedzić przez sitko, dodać miętę oraz pozostałą wodę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!
Składniki:
2 zielone ogórki,
6 limonek,
100 g cukru trzcinowego,
8 szklanek wody (ok. 2 l),
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić w cienkie plastry. Rozmaryn ugnieść z łyżką cukru w moździerzu, żeby wydobyć jego aromat. W dzbanku połączyć wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z 5 limonek. Dodać plastry ogórków, rozmaryn oraz pokrojoną limonkę. Wymieszać i dobrze schłodzić!!
Składniki:
2-3 łodygi świeżej trawy cytrynowej,
4 cytryny,
100 g syropu z agawy,
8 szklanek wody (ok. 2 l),
kilka gałązek świeżej mięty
Przygotowanie:
Trawę cytrynową umyć i pokroić w drobne kawałki. Przełożyć do garnuszka, zalać szklanką wody i zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia, a następnie przecedzić przez sitko. W dzbanku połączyć resztę wody z wystudzonym naparem, syropem z agawy i sokiem wyciśniętym z 3 cytryn. Dodać miętę oraz pokrojoną w plastry cytrynę. Wymieszać i dobrze schłodzić!
Składniki:
6 pomarańczy,
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy,
100 g miodu wielokwiatowego,
8 szklanek wody (ok. 2 l),
kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
W dzbanku połączyć wodę z miodem, wodą z kwiatów pomarańczy i sokiem wyciśniętym z 4 pomarańczy. Pozostałe pomarańcze pokroić w plastry i dodać do dzbanka wraz ze świeżym tymiankiem. Wymieszać i dobrze schłodzić!
Autorką przepisów jest współpracująca z nami Ania Jezierska, założycielka Wspólnego Stołu.
Życzymy Wam orzeźwiającego lata!
Zapisz produkty na liście życzeń, aby kupić je później lub udostępnij znajomym