Jak Wielkanoc to... babka! W tym roku w rozmarynowej wariacji z przepisu Ani Jezierskiej, założycielki Wspólnego Stołu. Udanych wypieków!

babka cytrynowa z rozmarynem

Cytrynowa babka z ricottą
i rozmarynowym lukrem

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej,
250 g sera ricotta,
150 g cukru,
125 g miękkiego masła,
4 jajka (białka oddzielone od żółtek),
skórka otarta z 2 cytryn,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli

Lukier:

150 g cukru pudru,
ok. 3 łyżek soku z cytryny,
1-2 gałązki świeżego rozmarynu

Miękkie masło i cukier ucieramy mikserem do powstania puszystej masy. Dodajemy żółtka, ricottę oraz skórkę z cytryn i miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie łączymy. W osobnej misce ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli białka, następnie delikatnie łączymy obie masy rózgą kuchenną lub szpatułką.

Formę do babki (o pojemności około 2,3 l / 23 cm średnicy) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do formy (do ¾ jej wysokości) i pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez około 45-50 minut (pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone). Wyjmujemy z piekarnika, po ok. 20 minutach wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę do studzenia.

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i posiekanym rozmarynem (kilka większych gałązek zostawić do dekoracji).

Babkę polewamy lukrem i dekorujemy rozmarynem oraz skórką otartą z cytryny.

babka cytrynowa z rozmarynem

Autorką przepisu jest współpracująca z nami Ania Jezierska, założycielka Wspólnego Stołu, która przez cały rok zaopatruje nas w ciasta oraz inne pyszności na wyjątkowe okazje! Dziękujemy!