Mazurek to jeden z naszych ulubionych świątecznych deserów. Jego sekretem jest dobre, maślane kruche ciasto i odpowiednia ilość słodkich dodatków. W te święta stawiamy na sprawdzone kombinacje – maliny i biała czekolada oraz karmel i bakalie.

Mazurki NAP

Mazurek malinowo-różany
z białą czekoladą

Składniki (na formę 24-26 cm):

Spód:
150 g mąki pszennej,
45 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub ryżowej),
50 g cukru pudru,
130 g masła,
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
200-250 g konfitury malinowej

Ganache z białej czekolady:
150 g białej czekolady
50 g śmietany 36%
1-2 łyżeczki wody różanej

Dodatkowo: garść migdałów w płatkach (przyprażonych na suchej patelni), płatki róży do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy (możemy to też zrobić w malakserze). Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno oraz boki formy. Ciasto dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, do równomiernego zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Kiedy wszystkie składniki się ogrzeją, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Spód mazurka smarujemy konfiturą, następnie polewamy ganache, które równomiernie i delikatnie rozprowadzamy po spodzie. Zostawiamy do stężenia (najlepiej w chłodnym miejscu) na minimum 2 godziny. Dekorujemy migdałami i płatkami róży.

Przepis na mazurka z malinami NAP

Mazurek z waniliowym karmelem
i bakaliami

Składniki (na formę 24-26 cm):

Spód:
150 g mąki pszennej,
45 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub ryżowej),
50 g cukru pudru,
130 g masła,
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
200 g cukru,
50 ml wody,
50 g masła,
50 g śmietany 36%,
ziarenka z 1/2 laski wanilii,
ok. 200 g ulubionych bakalii (np. orzechów włoskich, migdałów, żurawiny, skórki pomarańczowej)

Czekoladowa polewa:
50 g czekolady gorzkiej,
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy (możemy to też zrobić w malakserze). Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno oraz boki formy. Ciasto dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, do równomiernego zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Cukier i wodę podgrzewamy (nie mieszając) do uzyskania karmelu o bursztynowym kolorze (zajmie to ok. 10-15 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, śmietanę i ziarenka wanilii, ostrożnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Odstawiamy na kilka minut do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie orzechy włoskie i migdały prażymy na suchej patelni. Łączymy z resztą bakalii i karmelem, przelewamy masę na upieczony spód mazurka.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy tarty polewą czekoladową. Schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.

Przepis na mazurka z bakaliami NAP

Autorką przepisów jest współpracująca z nami Ania Jezierska, założycielka Wspólnego Stołu. 

Spokojnych Świąt i smacznego!