Your cart
0 products
Your cart
0 products
Składniki:
4 szklanki mąki
2 szklanki wody
2-3 gramy drożdży
2 łyżeczki soli
Wymieszaj wszystkie suche składniki w średniej wielkości misce.
Dolewając stopniowo wodę, mieszaj aby wszystko się połączyło (możesz to robić łyżką drewnianą, szpatułką lub ręką). Ciasto nie musi być „wyrobione”.
Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12-15 godzin.
Po tym czasie wyjmij ciasto z misy i przełóż na blat obficie obsypany mąką. Złóż ciasto dwa do czterech razy. Uformuj kształt bochenka.
Posyp obficie mąką bawełnianą ściereczkę, przełóż na nią ciasto (tak aby miejsce złożenia ciasta znalazło się na spodzie), posyp obficie mąką z wierzchu, a następnie zakryj ciasto wierzchem ściereczki i pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny w pokojowej temperaturze. Jeżeli chcesz, możesz umieścić ciasto w misce, aby nie straciło kształtu.
Nagrzej piekarnik do 250 stopni C i umieść w nim żaroodporne naczynie, które posłuży do wypieku chleba. My użyliśmy garnka Le Creuset.
Wyrośnięte ciasto przełóż do nagrzanego naczynia ponownie odwracając - tak aby miejsce złożenia znalazło się na wierzchu.
Przykryj ciasto przykrywką i wstaw do piekarnika. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 250 stopni. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i pozostaw w piecu jeszcze na 15 - 30 minut, aby skórka była chrupiąca i brązowa.
Pięknie wypieczony bochenek powinien już pachnieć w całym domu. Smacznego!
Save products on your wishlist to buy them later or share with your friends.