Kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy delektować się śniadaniem w gronie najbliższych, warto upiec domowy bochenek chleba. Kiedy dom ogarnie aromat świeżego pieczywa, nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zasiąść do stołu i bez pośpiechu cieszyć się porankiem.

Przepis na perfekcyjny bochenek od NAP

Składniki:

4 szklanki mąki
2 szklanki wody
2-3 gramy drożdży
2 łyżeczki soli

Wymieszaj wszystkie suche składniki w średniej wielkości misce.
Dolewając stopniowo wodę, mieszaj aby wszystko się połączyło (możesz to robić łyżką drewnianą, szpatułką lub ręką). Ciasto nie musi być „wyrobione”.

Przepis na perfekcyjny bochenek od NAP

Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12-15 godzin.

Przepis na perfekcyjny bochenek od NAP
Przepis na perfekcyjny bochenek od NAP

Po tym czasie wyjmij ciasto z misy i przełóż na blat obficie obsypany mąką. Złóż ciasto dwa do czterech razy. Uformuj kształt bochenka.

Przepis na perfekcyjny bochenek od NAP

Posyp obficie mąką bawełnianą ściereczkę, przełóż na nią ciasto (tak aby miejsce złożenia ciasta znalazło się na spodzie), posyp obficie mąką z wierzchu, a następnie zakryj ciasto wierzchem ściereczki i pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny w pokojowej temperaturze. Jeżeli chcesz, możesz umieścić ciasto w misce, aby nie straciło kształtu.

Przepis na perfekcyjny bochenek od NAP
Przepis na perfekcyjny bochenek od NAP

Nagrzej piekarnik do 250 stopni C i umieść w nim żaroodporne naczynie, które posłuży do wypieku chleba. My użyliśmy garnka Le Creuset.

Wyrośnięte ciasto przełóż do nagrzanego naczynia ponownie odwracając - tak aby miejsce złożenia znalazło się na wierzchu.

Przykryj ciasto przykrywką i wstaw do piekarnika. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 250 stopni. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i pozostaw w piecu jeszcze na 15 - 30 minut, aby skórka była chrupiąca i brązowa.

Przepis na perfekcyjny bochenek od NAP

Pięknie wypieczony bochenek powinien już pachnieć w całym domu. Smacznego!

Przepis na perfekcyjny bochenek od NAP