Lato to dla nas ciasto z rabarbarem, jagodowe muffiny, świeże truskawki i lemoniady! Najlepsze na orzeźwienie w czasie upałów, proste w przygotowaniu i pięknie wyglądające. Dzielimy się z Wami przepisami na nasze ulubione lemoniady tego lata!

Lemoniada rabarbarowo-hibiskusowa z miętą

Lemoniada z hibiskusem i rabarbarem NAP
Składniki:

500 g rabarbaru (ok. 5 łodyg),
2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa,
100 g cukru,
8 szklanek wody (ok. 2 l),
kilka gałązek świeżej mięty

Przygotowanie:

Rabarbar umyć i pokroić w drobne kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i połowę wody. Zamieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Pod koniec gotowania dodać kwiaty hibiskusa (gotować jeszcze przez minutę). Pozostawić do ostudzenia, następnie przecedzić przez sitko, dodać miętę oraz pozostałą wodę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!

Lemoniada limonkowa z ogórkiem i rozmarynem

Lemoniada z rozmarynem i ogórkiem NAP

Składniki:

2 zielone ogórki,
6 limonek,
100 g cukru trzcinowego,
8 szklanek wody (ok. 2 l),
kilka gałązek świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Ogórki umyć i pokroić w cienkie plastry. Rozmaryn ugnieść z łyżką cukru w moździerzu, żeby wydobyć jego aromat. W dzbanku połączyć wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z 5 limonek. Dodać plastry ogórków, rozmaryn oraz pokrojoną limonkę. Wymieszać i dobrze schłodzić!!

Lemoniada z trawą cytrynową i miętą

Lemoniada cytrynowo miętowa NAP

Składniki:

2-3 łodygi świeżej trawy cytrynowej,
4 cytryny,
100 g syropu z agawy,
8 szklanek wody (ok. 2 l),
kilka gałązek świeżej mięty

Przygotowanie:

Trawę cytrynową umyć i pokroić w drobne kawałki. Przełożyć do garnuszka, zalać szklanką wody i zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia, a następnie przecedzić przez sitko. W dzbanku połączyć resztę wody z wystudzonym naparem, syropem z agawy i sokiem wyciśniętym z 3 cytryn. Dodać miętę oraz pokrojoną w plastry cytrynę. Wymieszać i dobrze schłodzić!

Lemoniada z wodą z kwiatów pomarańczy i tymiankiem

lemoniada pomarańczowa z tymiankiem NAP

Składniki:

6 pomarańczy,
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy,
100 g miodu wielokwiatowego,
8 szklanek wody (ok. 2 l),
kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

W dzbanku połączyć wodę z miodem, wodą z kwiatów pomarańczy i sokiem wyciśniętym z 4 pomarańczy. Pozostałe pomarańcze pokroić w plastry i dodać do dzbanka wraz ze świeżym tymiankiem. Wymieszać i dobrze schłodzić!

Autorką przepisów jest współpracująca z nami Ania Jezierska, założycielka Wspólnego Stołu. 

Życzymy Wam orzeźwiającego lata!